Dopracowuje swój rosół- zbawienie dla jelit

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jakiś czas temu przedstawiłam wam swój przepis na rosół (http://paleo.blog.pl/2017/05/27/moj-sposob-na-uszczelnianie-jelit-przy-hashmoto-rosol/), od tamtej pory mocno go zmodyfikowałam, mniej mięsa, więcej zbawiennych przypraw. Kilka miesięcy uszczelniałam jelita takim wywarem, widzę dużą różnicę. Serdecznie polecam osobom po terapiach antybiotykowych, czy też osobom, które mają problemy jelitowe, tzw zespół jelita wrażliwego.

Mój sposób na rosołek:
- 2-3 kości wołowe
- por, seler, pietruszka, marchewka, kapusta włoska
- 3 suszone grzyby (u mnie prawdziwki)
- natka pietruszki oraz świeży lubczyk (w lecie mrożę zapasy na zimę, nigdy suszony nie da takiego aromatu i smaku jak świeży)
- 2 cebule  2 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru i kurkumy (kurkuma może być w proszku, ale ostatnio często kupuję świeżą, nadaje smak i barwę wywarowi)
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, sproszkowany korzeń lubczyku, suszona papryka chilli

Zrezygnowałam z mięsa w rosole, dla mnie nie zmienia ono smaku ani właściwości rosołu, jeśli jest on ugotowany na kościach wołowych. Kości zalewam zimną wodą i gotuję na bardzo wolnym ogniu ok 2h. Nigdy nie zbieram „szumowiny” pływającej po powierzchni, w miarę gotowania, wszystko opada na dno. Dodaje ziele angielskie, liście laurowe i suszone grzyby oraz mrożony lub świeży siekany lubczyk (ok. łyżki stołowej). W międzyczasie w piekarniku piekę cebulę i czosnek w łupinach. Kiedy są już mocno upieczone, wręcz lekko przypalone, wrzucam je w łupinach do wywaru. Obieram warzywa i dodaje do wywaru mięsnego. Natkę pietruszki zanurzam bez krojenia, pod koniec gotowania usuwam ją z rosołu. W rosole ląduje też obrany i pokrojony na części korzeń imbiru i kurkuma. Gotuję kolejne 2h. Gdy warzywa są miękkie dodaję sól oraz sproszkowany korzeń lubczyku. Gotuję na bardzo małym ogniu kolejną godzinę. Na koniec usuwam łupiny z cebuli i czosnku. Na sam koniec dodaję świeżo zmielony pieprz oraz odrobinę płatków suszonej papryki chilli.

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×