Chlebek bananowy- bezglutenowy, bez laktozy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Temat z pewnością dla Was nie nowy, ja natomiast pierwszy raz pokusiłam się o realizację tego przepisu, a mianowicie przygotowałam chlebek bananowy. Na wstępie przepraszam za kolorek chleba, 5min za długo piekłam, zagapiłam się :) ale smakuje dobrze, do spalenia brakło na szczęście jakiś 2-3 minut, chleb ocalony :)


Składniki:
- 6 wiejskich jajek
- 2 bardzo dojrzałe banany (brązowa skórka)
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 3/4 szklanki innej mąki bezglutenowej, u mnie mąka jaglana
- 1/3 szklanki mleka kokosowego dobrej jakości (tylko wsad kokosowy i woda, bez żadnych dodatków)
- 1/3 szklanki masła klarowanego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki soli

W blenderze mieszamy jajka, następnie dodajemy masło, mleko kokosowe, masło i miód. Znów mieszamy. Dodajemy cynamon, sodę, sól oraz banany. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy masę do miski i dodajemy mąkę. Mieszamy dokładnie. Masa powinna być gęsta, jeśli jest za bardzo lejąc dodajemy po trochę mąki koksowej, mieszamy aż konsystencja będzie odpowiednia. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, a wcześniej przygotowaną masę wlewamy do brytfanki. Pieczemy 30-40min w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam 40min, ale zdecydowanie przesadziłam i 30min byłoby wystarczające.

Podajemy z masłem, dżemem lub miodem. SMACZNEGO :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×