Zapiekanka ze szparagami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Sezon na szparagi w pełni. Trzeba to było wykorzystać. Ostatnio często robię zapiekanki warzywne, tym razem na tapecie zapiekanka z łososiem i szparagami.

Składniki:
- 1 kalafior
- mała cukinia
- szparagi
- 2 cebule
- filet z łososia (ok 80g na jedną foremkę)
- masło klarowane
- 2 jajka
- 200ml mleka kokosowego
- przyprawy: sól, chilli, eko przyprawa do ryb
- opcjonalnie płatki jaglane do posypania, aby na zapiekance pojawiła się chrupiąca skórka


Kroimy cukinię oraz kalafior i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odsączone warzywa wrzucamy do blendera. Dodajemy podsmażoną na maśle jedną cebulę, mleko kokosowe oraz jajka. Blendujemy. Na maśle podsmażamy cebulę oraz szparagi, lekko solimy. Do żaroodpornych naczyń wrzucamy przyprawionego łososia, oraz zblanszowane szparagi z cebulką. Zalewamy wcześniej przygotowana jajeczno-warzywną masą. Opcjonalne posypujemy wierzch płatkami jaglanymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30min.
Osoby, które ne jedzą ryb, mogą dodać np. ugotowaną kaszę jaglaną lub komosę ryżową.
SMACZNEGO :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×