Zupa szczawiowa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Tęskniłam za zupą szczawiową cała zimę i w końcu jest :) Pyszna, aromatyczna, kwaśna, idealna :)

Składniki:
łyżka wiejskiego masła
5 jajek
2 cebule
3 kiści szczawiu
mleko kokosowe 200ml
4 ząbk czosnku
300ml rosołu (opcjonalnie)
sół, pieprz, kurkuma
liśc laurowy, ziele angielskie (jeśli nie używamy rosołu)

klarujemy masło, podsmażamy na nim cebule oraz czosnek. Myjemy i kroimy szczaw, dodajemy go do wcześniej podsmażonej cebuli. Zalewamy wodą lub rosołem. Jeśli nie mamy wczesniej przygotowanego wywaru do zalanej wodą zupy dodajemy liśc laurowy i ziele angielskie. Jeśli dodalismy rosół, pomijamy ziele i liść laurowy. Wszystko dusimy 15min. W tym czasie gotujemy jajka, gdy są gotowe schładzamy w wodzie oraz obieramy ze skorupki. Gdy liście szczawiu zmiękną dolewamy mleko kokosowe mieszając. Doprawiamy solą oraz kurkumą, dodajemy jajka przekrojone na połówki. SMACZNEGO :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×