Ciasto bananowe z kremem cytrusowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Kolejne ciasto paleo, delikatnie słodkawe, z kwaskowym, cytrusowym kremem.

Składniki na formę o średnicy 24cm:
3 banany
3 wiejskie jajka
4 łyżki mąki kokosowej
4 łyżki mąki gryczanej
3 łyżki karobu+ 3 łyżki kakao (jeśli nie macie karobu, może być samo surowe kakao)
100ml mleka kokosowego
łyżeczka sody oczyszczonej
5-7 szt suszonych daktyli wcześniej namoczonych w wodzie

w blenderze mieszamy banany, jajka, karob i kakao, sodę oczyszczoną oraz mleko kokosowe oraz wcześniej namoczone daktyle Przelewamy wszystko do miski i dodajemy mąkę, dokładnie mieszając. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Jeśli macie formę silikonową nie trzeba jej natłuszczać. Pieczemy ok 40min w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach.

Składniki na cytrusowy krem:
150ml schłodzonego mleka kokosowego
1 banan
pół dojrzałego ananasa
sok z 1 pomarańczy
sok z 2 cytryn
łyżeczka spiruliny
łyżka wiórków kokosowych
3 łyżki nasion chia
2 garście jarmużu

blendujemy ze sobą wszystkie składniki poza nasionami chia i wiórkami kokosowymi. Ananas i banan oczywiście obrane :) Jeśli nie chcecie, aby krem był zbyt kwaśny, możecie użyć jednej cytryny, ja uwielbiam kwaśne jedzonko. Zblednowaną masę przelewamy do miseczki, dodajemy nasiona chia i odstawiamy do lodówki na 2h, aż nasiona napęcznieją i zagęszczą krem. Po tym czasie krem wykładamy na wcześniej upieczone, wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami. Gotowe ciasto przetrzymujemy w lodówce. SMACZNEGO :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×